Dagboekfragmenten

Dit is een greep uit de dagboekteksten van A.C.Swart-Konijn (1917-2001).
Waarop de serie: "Weer is mijn moeder" gebaseerd is.
De data zijn uit het jaar 2000 en 2001


Vrijdag 20 oktober.
Een griepprik gehaald bij Dr. Zandstra, met bus 11 heen, om 1 uur en terug ook. Om 2 uur weer thuis. Het werd nog heel aardig weer. De was gedroogd. Buurvrouw de krullen in m’n haar gedaan. Soep gekookt. De zusters, uit met elkaar, naar Amsterdam. Heel mooi weer 18°

Dinsdag 24 oktober.
Gre Out op visitie gehad. Vandaag Truus de Jong gebeld en de OV-taxi ± 3 uur bij Truus, met haar zoon mee naar Hoensbroek. Herman Blom z'n vrouw was jarig ± 1 uur geweest, want ± 5 uur kwam m'n taxi mij weer halen bij Hugo Oord. 1/2 6 weer thuis.

Donderdag 2 november.
Om 9 uur al boodschappen gehaald. Ga vanmiddag met de OV-taxi naar Moon in Oldenburgh om 1/2 2, met haar ga ik “Bingo” daar. Ze won nog 2 prijzen; paling en bonbons Oh....! Ikzelf had ook nog paling. Om kwart over 6 pas thuis. Veel regen.

Zaterdag 4 november.
Ik zou boodschappen halen, maar ‘t werd donker. Om 11 uur een flinke bui, dus niet gegaan en thuis gebleven en veel regen.

Zondag 21 januari.

Thuis gebleven. De zon kwam ook nog even een paar uurtjes, maar s’avonds sneeuwde het. Toen was het donker.

Maandag 22 januari.
't Gaat dooien, maar glibberig buiten. Ik mag van buurvrouw niet te bingo, dus thuis blijven Antje! ‘t was te glibberig om te lopen.

Woensdag 24 januari.
De sneeuw is weg. Tina kwam met eigen auto naar me toe. Met haar boddschappen gehaald bij C-1000. Lekker! Alles in huis. Ze is goed in autorijden.

Zaterdag 3 februari.
Kees en Yori op visitie gehad. Er lag sneeuw. Bleef nog liggen, dus dat was "kassie" en ik heb uitgerust. Op tijd te bed. Later erg glad.

Woensdag 21 februari.
Rustig aangedaan; geborduurd en gelezen.

Donderdag 15 maart.
's Middags kwam Rob op de fiets; m’n tuin voor en achter netjes gemaakt. Met viooltjes erin gezet. Mooi weer, heerlijk.

Woensdag 21 maart.

Koud weer. In huis opgeruimd. Alles moet weg. Sneeuw s'middags en mooi was het; m’n denneboom een kerstboom met dotte sneeuw! Er viel ± 5 á 6 cm hier en s’avonds ging het al weer weg maar, Donderdag 22 maart, lag er nog sneeuw!’t Kwik gaat naar 4 á 6 graden. ‘t Is lente zeggen ze. Afwachten dus. Ook nog melk gehaald. Er komt visite, het is nu ± 2 uur. Dieny en Alie Prins. Gezellig gepraat. Om 5 uur met bus 11 zijn ze weer naar huis gegaan.

Vrijdag 23 maart.
Bijna de hele dag regen. De mond en klauwzeer is nu ook in Nederland. 4 Boeren zijn in het Oosten van het land, al het vee wordt afgemaakt en gaat naar de distruktie-fabriek en wordt verbrand. Hopeloos!

Vrijdag 6 april.
Het kussen voor Corrie is af en de sokjes van Mark en Mees ook. Ton op visite om ± 2 uur. Nu nog inpakken en meenemen.

Woensdag 11 april.
Edwin jarig. Ria kwam bij mij op de koffie en daarna ging ze naar Annelies in Amsterdam. Eigengemaakte koek had ze mee, lekker! s'Middags een jack van Buurman Buur weer heel gemaakt. Ik was niet gauw klaar ± 4 uur. Helemaal helder weer, later wel frisse wind.

Zondag 29 april.
Te kerk geweest met Jan Buren mee. s’Middags met een taxi naar Wim en Elly. Daarna naar Bernhard en Annemiek. Jasper gezien, een pracht van een kind! Bij Elly te gast ± 1/2 elf weer thuis.

Zondag 20 mei.
Met Buren mee naar de kerk geweest 10.30. De hele dag zon, maar een frisse wind 15&Mac251;. Het is helemaal stil, geen telefoontje of iemand is er geweest. Gisteren Jos nog even gebeld, die was op een motor, ging een paar dagen weg met anderen.

Zaterdag 26 mei.
Zus Guurtje jarig in de Wijde Wormer. Met een O.V.taxi. 9.15 Mee. Was er 10.15. Alleen 2 broers Jacob en Nico met vrouwen en een paar kinderen en kleinkinderen. Gezellig!

Pinkster, 3 juni, Zondag.

Naar de kerk om 1/2 11 met Buren. Een kerk vol met mensen. Wind en af en toe regen. s’Middags met de O.V.-taxi naar Uithoorn. Om 1/2 5 was ik er, in de Thamerkerk a/d Amstel. Een mooie dag gehad en met de O.V.-taxi weer mee naar huis. Kostte F 84,- en dan nog de fooi...

Donderdag 21 juni.
Laat ik nou jarig zijn. Naar Haarlem voor controle 1/2 10 kwam Corrie mij halen. Mooi weer. Om 11 uur bij de Dokter Bernik. Het is zo; ik kom niet meer van de stok af. Wat ik heb, dat hou ik! Jammer, maar waar. Het zijn de spieren die het pijnlijk maken, in m’n rug. Over 4 jaar terug komen. Maar ik zeg vandaag 84, dus dan 88. Meteen stak ie z’n hand uit en feliciteerde mij. Wel Leuk. Om half 1 weer weg uit ‘t ziekenhuis. In ‘t Centrum, Schalkwijk, koffie en vruchtengebak gegeten. Corrie heeft alles bekeken. En daarna naar Siem in Wormerveer, die is ook 89 jaar! Even gezellig met z’n 3- ën.

Vrijdag 10 augustus.
Ik zou met Trien naar Bergen gaan, maar 10 uur belt Truus mij, dat het niet doorgaat, want Trien was niet lekker, dus thuis gebleven. ‘t Was prachtig weer.

Zaterdag 18 Augustus.
Met Simon naar Wim en Elly. Hun verjaardag gevierd. Een buitengebeuren. Prachtig weer. 4 Uur entree tot ± 9 uur. 1/2 10 Thuis en later onweersbui, niet te kort! Regen, 38 milimeter! Genoeg water gehad!